SocialErasmus Week

Pro někoho akce, nad kterou jen mávne rukou, pro někoho možnost získat nezapomenutelné vzpomínky. Ať už byl Váš přístup letos jakýkoliv, jedno je jisté – v Ústí jsme prožili opravdu nezapomenutelný týden.

Co je to SocialErasmus?

SocialErasmus (SE) je mezinárodní projekt, který umožňuje zahraničním studentům aktivně se zapojit do místní komunity skrze dobrovolnické aktivity díky kterým obohatí nejen ji ale i sebe touto neocenitelnou zkušeností. Cílem SocialErasmus je obohatit zkušenost studentů v zahraničí pomocí dobrovolných činností, které jim umožní lépe pochopit společenské problémy a pracovat na jejich řešení. SocialErasmus umožňuje studentům možnost přispět do místní komunity.

Naším posláním je poskytovat studentům možnost rozvíjet se během jejich mobility a vytvářet pozitivní změnu ve společnosti pomocí dobrovolnictví. Vizí projektu je ukázat přidanou hodnotu dobrovolnické činnosti pro jejich zahraniční zkušenost.

Zahrajeme si na letadla!

První zastávkou letošního programu byla Mateřská školka. Na jednu stranu velmi zábavné dopoledne, na druhou stranu opravdový oříšek. Letos jsme si dali za úkol uspořádat pro děti něco nového, zábavnějšího a hlavně nezapomenutelného. Jestli se nám to podařilo nebo ne, už ví jenom děti samotné, nicméně jejich výrazy při našem odchodu mluvily za vše.

Celé dopoledne tak s našimi zahraničními studenty prováděli všemožné „psí kusy“. Jednou jsme letěli do cizí země a učili se zde novému jazyku, podruhé zase utíkali přes hranice do tepla, abychom se naučili tancovat. V neposlední řadě jsme pak dali hlavy dohromady a namalovali si společně obrázky na památku. Dětem se tento program velice líbil a co víc, nechtěli nás vůbec pustit pryč!

Kamarádi navěky

Náš týden se ovšem netočil jen kolem pomoci lidem. Jako každý rok jsme se i tentokrát vydali do nedalekého útulku pro opuštěná zvířata. Bylo opravdu vtipné někdy pozorovat, jak se najednou, za mřížemi poslušní psi, rozdováděli a pořádně naše studenty provedli po nedaleké louce. Naštěstí se nám podařilo žádného z nich neztratit a dovést je všechny zpátky.

Loučení bylo i tentokrát velice emotivní, protože takové psí oči dokáží opravdu zapůsobit i na tvrdou mužskou povahu a nalomit nejednoho z nás, abychom si některého z nich odvedli domů.

Pomáhat je třeba!

Koncem týdne jsme pak uspořádali ještě jednu akci, příznačně nazvanou cooKing – neboli týmovou soutěž o nejlepší jídlo, které jsme pak odevzdali potřebným. I této akce se zúčastnilo opravdu nemalé množství našich studentů a za pomocí našich členů ESN Usti se pak pouštěli do opravdu zajímavých chuťových kreací, které dokázaly navnadit snad každého z nás.

Náš speciální recept (červenou indickou omáčku s kuřecím masem) jsme pak společně s jídlem předali do regionálního centra pro potřebné – Samaritán – a s velkým ohlasem a zajímavou zkušeností pak odcházeli zpět na koleje.

Poděkování patří všem

Musím říct, že tento týden nejen ve mně zanechal velice zajímavé poznatky a taky spoustu emocí, které ještě stále vstřebávám. Stále také doufám, že příští rok se nám podaří zařadit právě do tohoto projektu ještě více zajímavých nápadů a akcí a o to víc tak navnadit naše zahraniční studenty, aby si zkusili něco nového.

I tak ovšem patří všem, kteří se na těchto akcích podíleli ohromný dík a poklona, protože udělali něco, na co nezapomene ani jedna strana a dokázali, že pomoc druhým není vždy jen o penězích a finančních možnostech, ale hlavně o přístupu a vůli něco udělat.